Tuesday, June 7, 2011

Asid Folik / Folic Asid

Asid folik (folic acid) merupakan ahli kumpulan vitamin B yang berfungsi dalam pembinaan dan kesejahteraan sel-sel dalam badan manusia. Terdapat banyak kajian yang menunjukkan kepentingan asid folik dalam perkembangan saraf dan otak bayi dalam kandungan, sebelum dan semasa mengandung. Ramai wanita tidak tahu penambahan pengambilan asid folik perlu dilakukan sebelum mengandung lagi. Ia dapat membantu menghindarkan kecacatan bayi yang dipanggil "Neural Tube Defect" atau NTD. 

Menurut kajian pengambilan asid folik dapat membantu mencegah kecacatan ini 50% ke 70% kemungkinan daripada ianya berlaku. Asid folik digunakan oleh badan wanita mengandung untuk pembinaan sel- sel bayi dalam kandungan. Saintis tidak pasti bagaimana ia membantu dalam pencegahan kecacatan kandungan namun saintis pasti ia membantu dalam pembentukan sel-sel otak, tulang belakang, organ, kulit dan tulang. 

Di Amerika Syarikat satu kempen dijalankan untuk memberikan kesedaran kepada wanita kepentingan asid folik bagi bakal ibu dan ibu yang sedang mengandung. Keperluan asid folik boleh didapati sama ada dengan memakan makanan yang diperkayakan dengan asid folik atau dengan pil asid folik.


Jumlah yang disyorkan adalah sekitar 400 Microgram (400mcg) atau 0.4mg setiap hari, 2 ke 3 bulan sebelum merancang mengandung dan semasa mengandung. Pemgambilan asid folik adalah perlu namun dapatkan nasihat dan pemeriksaan doktor untuk pengambilan asid folik dan apa-apa penambahan makanan dan vitamin. 

* mesty korang tertanyetanye kans kenape kite post entry pasal ASID FOLIC. hehe, hanya orang yang berkahwin jew yang tahu. kite pun baru tahu lepas kahwin nih. kawankawan yang banyak share pasal Asid Folic. Ands sekarang kite rase macam nak makan Asid Folic.

No comments:

Post a Comment